Lektion i motorcykeltaxi


Här kommer en lektion i hur man åker motorcykeltaxi i Bangkok.

Om man bor längre än 10 minuters promenad från närmaste Skytrain eller tunnelbanestation så använder man motorcykeltaxi till stationen. Inte för att man är extremt lat utan för att termometern visar runt 40 grader och för att Bangkok inte har fungerande trottoarer. (Häromdagen blev en man på mitt jobb påkörd av en bil när han var ute och gick och avled senare på kvällen så numera går jag bara i nödfall.) Oftast står motorcykeltaxikillarna i början, mitten och slutet av de stora gatorna och de finns oftast på varje liten soi också. På min gata står de ca 50m från mitt hus i sina orangefärgade västar. De bär olika färg på västarna beroende på vilket distrikt de jobbar i.

För att påkalla uppmärksamhet sträcker man upp sin hand i luften och får man samma tecken tillbaka vet man att han är på väg. När han rullar fram till dig säger du var du ska, klättrar upp där bak och så bär det av. Hur man ska sitta bestämmer man själv men en oskriven regel är att killar sitter med ett ben på varje sida om motorcykeln och tjejer sitter på sidan med benen åt samma håll. Detta har till stor del att göra med att det är halvkul att sitta bredbent när man har kjol eller klänning. Hjälm finns ibland om man ber om det men 90% åker utan hjälm medans chauffören alltid har hjälm.

Själva resan kan vara en skräckfylld upplevelse då det kryssas mellan bilar, tuktuks och andra motorcyklar men oftast kan de inte köra så fort då trafiken är tät. Man håller aldrig i killen som kör utan man håller i det lilla handtaget bakom sig. Killarna gillar inte att få två armar runt sin midja ;). Man småpratar heller inte med han som kör då det är omöjligt med tanke på allt trafikbrus,  ibland får man peka vilken väg de ska åka om de inte rikitgt vet var man ska.

När man väl är framme ska det betalas. Resan kostar oftast mellan 10-20 bath beroende på hur långt man åkt. De verkar ha ett märkligt system räknat i svängar... För åker jag rakt fram hela soi 22 kostar det 10 bath men svänger jag av på 22 och åker en pyttebit in på en subsoi kostar det alltid 15 bath. En gyllene regel är att aldrig fråga efter priset utan att lämna fram 10-15 bath och sen se om han säger något eller om han är nöjd och åker vidare. Frågar man blir det alltid 20 bath som svar fast man vet att det är för mycket. När du kliver av, se upp för avgasröret! Sätter du vaden mot det blir det bara köttslamsor kvar, been there done that ;)

Och räkna med att din frisyr är något mer yvig när du kliver av än när du klev på.

Enjoy the ride.


Kommentarer
Postat av: jannika

tack så jätte mycket för kommentarena=)

2009-04-23 @ 06:37:56
URL: http://jannikathea.blogg.se/
Postat av: Jannis

Tackar för denna lektion. Speciellt ang. hur dom räknar ut priset och vad som ska betalas. Det visste jag inte innan.

2009-04-23 @ 11:10:09
URL: http://bkkuniversity.blogspot.com/
Postat av: queenpeach

jannis: det var så lite så.

2009-04-23 @ 12:27:21
URL: http://queenpeach.blogg.se/
Postat av: annabanan

Intressant och lite skrämmande =)

2009-04-24 @ 09:35:33
URL: http://annabanan.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0