Lektion i Skytrain



Här kommer en snabbguide till hur man åker Skytrain på bästa sätt här i Bangkok.

Först du måste du fixa en biljett. Detta görs smidigast i en utav automaterna där du klickar på vilken station du vill åka till, lägger i summan som står i den lilla rutan och ut kommer en engångsbiljett. Biljetten sticker du in i spärrmaskinen, spärren öppnas, du får tillbaka din biljett och går igenom. Sedan väljer du vilket håll du ska åka åt och tar rulltrappan upp. Nu gäller det att ställa sig rätt för att invänta tåget... vid de sneda pilarna står man i rak, fin kö om man vill kliva på tåget, pilarna i mitten är till för avstigande personer. Därför ska mitten hållas fri så det ska bli lättare för de som ska av tåget… detta fungerar inte alltid så bra då turister ställer sig i mitten och väntar in tåget vilket thailändarna stör sig enormt mycket på. Det är väldigt vikigt att du inte kliver över den gula linjen vid plattformen för gör du det får du ett argt visselpipeljud i örat av ordningsvakten. Likaså visslas det argt om du äter på perrongen eller om du försöker gå på tåget när dörrarna är på väg att stängas. När tåget kommer så är det vassa armbågar och me first mentalitet som gäller vilket kan störa mig enormt mycket. Alla måste ju förstå att om de som ska gå av går av först blir det lättare att gå på men ändå händer det varje gång att folk trycker sig in innan folk fått gå av.

Inne i tåget är det ljuvligt svalt med en väl fungerande ac och oftast ganska trångt. Har du turen att få en sittplats måste du resa dig för äldre personer, barn och framför allt för munkar. Sitter en munk ned kan du som tjej inte sätta dig bredvid honom för då måste munken resa sig och stå resten av resan.

I tåget finns små tv apparater som visar reklam och som 99% av resenärerna på tåget tittar på. Tänk er att det skulle finnas tv apparater på tunnelbanan i Stockholm eller London, de skulle antagligen bli nedsparkade varenda fredagskväll.

När du ska av tåget ska du gärna göra dig beredd att gå av några minuter innan tåget är framme för det kan vara svårt att nå dörrarna annars och inte alla är så pigga på flytta sig för folk som vill fram. När du kommit av tar du trapporna ned och väljer vilken exit du ska till. Vid spärrarna stoppar du i biljetten, den försvinner in i maskinen och du kan gå ut. Har du betalat för lite pengar kommer maskinen tjuta ljudligt och en vakt tar dig till spärrvakten där du får betala mellanskillnaden.

Glasklart, eller hur?!


Kommentarer
Postat av: Carin

Mycket intresannt reflektion det här med svenskar och stelhet. Men de invandrare som komer hit får känna av den svenska kylan på fler än ett sätt, synd.



Har du nåt mer exempel på hur du tänker?

2009-04-21 @ 16:34:06
URL: http://nursen.blogg.se/
Postat av: Becka

Usch, inte kul det heller. Smärta är sååå jobbigt var man än har ont. Hoppas den snart ger med sej!

2009-04-21 @ 16:38:29
URL: http://beckasinnet.blogg.se/
Postat av: Sandra

Det tycker jag helt klart att den är!

Kram på dig:)

2009-04-21 @ 18:14:32
URL: http://sandyliciousfashion.blogg.se/
Postat av: Anonym

Hejsan sötis, ville bara önska dig en underbar dag! :)



Kram

/Linnéa

2009-04-21 @ 18:51:17
URL: http://twistandshine.blogg.se/
Postat av: Rebecca

Bra förklaring och intressant fakta om sånt man inte alltid känner till! Håller med dig om Tv-apparaterna - för hur smart är inte det egentligen? Också grymt sätt att enkelt sprida marknadsföring..



Mer sånt här! Mer reflektioner, tankar och funderingar från ett dagligt liv i BKK! I like

2009-04-21 @ 20:35:19
URL: http://rebeccaas.blogg.se/
Postat av: Sweetish

haha jättebra! jag har länge undrat hur man gör där vid btsen. ska till bangkok snart och då ska jag testa dom roliga automaterna !:P

2009-04-24 @ 15:52:38
URL: http://sweetish.devote.se
Postat av: queenpeach

carin: alltså alla svenskar klagar på att att andra svenskar är så trista, asociala etc Men när man bor utomlands kan jag säga att man märker att svenskar inte alls är så. De är trevliga, framåt, och framför alt finns det ett intellekt som saknas hos många andra..

Rebecca: kul att du gillade det.

sweetish: bra att jag kan hjälpa till :)

2009-04-25 @ 09:56:21
URL: http://queenpeach.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0